Impulsem la dinamització comunitària juvenil al Prat

El 2020 va ser un any molt complicat, marcat per la pandèmia, per les conseqüències econòmiques i socials que ha generat, i per les restriccions i protocols de seguretat que ha desencadenat.

Malgrat aquest context, el setembre i amb el cofinançament de la Fundació Probitas, vam aconseguir tirar endavant un projecte que des del 2019 portàvem gestant: la primera edició de la Formació de Joves en Dinamització Comunitària. Els 10 joves que hi van participar (3 noies i 7 nois), d’entre els 18 i els 28 anys, van treballar 6 eixos des de diferents perspectives i de forma transversal: l’animació sociocultural, la participació comunitària, la igualtat de gènere, la comunicació, la salut i l’emprenedoria.

Al llarg de tres caps de setmana es van dur a terme 20 activitats, tallers i xerrades impartides per entitats, associacions i formadors/es de l’àmbit social, cultural i comunitari, a escala local, nacional i internacional. Gats, Proactiva Open Arms, Fundació Esperanzah, LGTBI Potablava, la Clara ComunicacióAsociación Juvenil Abierto Hasta el AmanecerVersembrant, Xucrut Teatre, Marc Picas Coach, El Parlante i Tribade, entre d’altres. A través d’una metodologia participativa, on també van tenir lloc tècniques creatives i artístiques, els joves van poder formar-se en disseny i avaluació de projectes per tal d’emprendre el procés de creació d’una iniciativa pròpia.

Pels joves, la participació en el projecte va representar l’acostament i coneixement de noves disciplines, l’autoconeixement d’aptituds i habilitats, despertar motivacions, la creació de sinergies entre joves amb realitats socioeconòmiques diverses i la possibilitat de desenvolupar alguna cosa en col·lectivitat.

L’últim cap de setmana de la formació, els i les joves el van passar a la casa de colònies la Comademont, on van començar a concretar les propostes amb l’objectiu de contribuir a la millora de les relacions socials i el benestar de la joventut del Prat:

  • Facilitar un espai obert i gratuït a tots els joves del territori interessats a participar en competicions programades de freestyle i rap
  • Establir un espai lúdic i gratuït per dur a terme activitats i tallers d’oci nocturn
  • Habilitar un hort que esdevingui un espai d’aprenentatge sobre el consum alimentari responsable

 

Actualment, els i les joves segueixen treballant en les propostes per tal de donar-los el tret de sortida el 2021, sempre que el context de pandèmia ho permeti.

Els aprenentatges que n’hem tret d’aquesta formació han estat els següents:

  • La importància de crear sinergies amb projectes, iniciatives o entitats ja existents, que són referència en el seu territori i que contribueixen a la creació de nous projectes.
  • La importància de la creació col·lectiva entre professionals: cocrear per generar una proposta que ofereixi perspectives diverses, incloent-hi temàtiques diferents, amb un enfocament des de la mirada multidisciplinària.
  • La necessitat de continuar donant veu als joves per fomentar el pensament crític, la reflexió i l’apoderament per ser ells agents de transformació social.

 

Si vols més informació sobre el projecte o t’agradaria col·laborar-hi o finançar-lo, pots contactar amb nosaltres a melodie.a@saoprat.net o al tel. 673 93 45 03.

Mira el reportatge que va fer El Prat TV sobre la formació aquí.Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies